sähkösuunnitelma eds_sahkosuunnitelma
eds_facebookTuoreimmat uutiset löydät facebook sivuiltamme
spaceEtusivu Yritys Palvelut Sähkösuunnitelma Hinnasto
eds_sahkosuunnittelu_helsinki
 

Hyvä sähkösuunnitelma

Asuinympäristömme on modernisoitunut ja kehittynyt valtavasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Tänä päivänä kotimme sähköjärjestelmät voivat olla paljon muutakin kuin pistorasioita ja valokytkimiä.

Huolellisesti suunniteltu sekä toteutettu kodin sähköistys ja valaistus voi parhaimmillaan:

 • helpottaa arkisia askareitamme
 • parantaa turvallisuuttamme
 • olla osa sisustusta
 • muovautua erilaisiin tilanteisiin soveltuvaksi (arki, juhlat, loma jne..)
 • pienentää sähkölaskua merkittävästi mistään tinkimättä
 • maksaa itsenä takaisin urakointivaiheessa

Ajatuksella suunnitellut modernit sähkö- ja valaistusjärjestelmät eivät ole pelkkä lisäkustannus, vaan näiden avulla voidaan oleellisesti vaikuttaa siihen, kuinka mielekkäässä ympäristössä vietämme aikaamme.

Mikä on sähkösuunnitelma?

Sähkösuunnitelma saatetaan kansankielessä mieltää hyvin yksiselitteiseksi asiaksi. Esimerkkinä toimii hyvin esimerkiksi lottokuponki- Hankit sen mistä kioskista tahansa, saat aina samanlaisen tositteen itsellesi. Sähkösuunnitelma on kuitenkin aina yksilöllinen, suunnittelijan näköinen piirustus/asiakirjakokonaisuus, jonka sisältö riippuu täysin suunnitelman laatijasta.

Laadukas omakotitalon sähkösuunnitelma koostuu 10 - 20 tarpeellisesta piirustuksesta/asiakirjasta. Suuressa hankkeessa erilaisia sähködokumentteja voi helposti olla useita satoja.

Mihin sähkösuunnittelulla pyritään?

Sähkösuunnittelun tarkoituksena on:

 • miettiä etukäteen tulevan käyttäjän tarpeita ja toiveita sähköjärjestelmiin liittyen
 • antaa rakennuttajalle arvokasta tietoa hankkeen kustannuksista
 • valmistuessaan toimia apuvälineenä urakoitsijavalinnassa / urakan kilpailutuksessa
 • tuottaa suunnitelmakokonaisuus, jonka avulla sähköurakoitsija voi hankkia oikeat sähkökalusteet/tarvikkeet, sekä suorittaa sähköasennukset vallitsevien asennusmääräysten ja ennalta sovittujen ratkaisujen mukaisesti, ilman kompromisseja
 • saada kiinteistöön asianmukainen loppudokumentaatio, jotta myöhemmin suoritettavat muutokset sekä kiinteistön ylläpito ovat helposti hallittavissa.

Miksi näkisin vaivaa suunnittelijoiden valinnassa? Eikö olisi helpointa ja edullisinta valita halvimmat suunnittelijat tai antaa sähkömiehen tehdä suunnitelmat työn edetessä?

Huono "sähkösuunnitelma" ei välttämättä palvele ketään ja voi näin ollen olla täysin hyödytön hankinta. Kun hankit suunnittelupalvelut hyvissä ajoin luotettavalta, korkean työmoraalin omaavalta toimijalta, edesautat suuresti hankkeesi onnistumista.

Rakennuttajan kanssa yhteistyössä toteutettu laadukas sähkösuunnitelma minimoi turhat muutostyöt, materiaalihankinnat ja asennusvirheet, jolloin suunnittelun kustannukset maksavat takuuvarmasti itsensä takaisin urakointivaiheessa. Lisäksi ilman sähkösuunnitelmaa on mahdotonta kilpailuttaa sähköurakkaa tasavertaisesti eri toimijoiden välillä.

Mitä sähkösuunnitelma ja sähkötyöt maksavat?

Tämä on hyvä kysymys, johon ei voi antaa edes karkeaa arviota ilman lähtötietoja. Hintaan vaikuttavat mm:

 • suunniteltavan kiinteistön tyyppi (OKT, liiketila, kerrotalohuoneisto...)
 • kiinteistön pinta-ala
 • valittu laatutaso
 • erikoisjärjestelmien määrä
 • rakennuttajan erityistoiveet (valaistukseen liittyvät yms...)

Arvioidaan esimerkiksi täysin perinteisillä ratkaisuilla toteutettua, vain pakolliset järjestelmät sisältävää, pienen omakotitalon tai suuremman saneerattavan arvohuoneiston sähkösuunnitelmaa.

Päteväkään suunnittelija ei pysty laatimaan laadukasta ja toteutuskelpoista sähkösuunnitelmaa kyseisen kaltaiseen kohteeseen alle 20 tunnin. Kun kiinteistön koko, erikoisjärjestelmien tarve sekä muut sähköistykseen ja valaistukseen liittyvät laatuvaatimukset kasvavat, suunnittelun työmäärä saattaa kasvaa moninkertaisesti näiden mukana.

Sisällöltään laadukkaan ja toteutuskelpoisen esimerkkikohteen sähkösuunnitelman markkinahinnan pitäisi edellisten päätelmien perusteella olla vähintäänkin 700 - 2000 euron välimaastossa, riippuen edellä mainituista tekijöistä (kun kyseessä on rehellinen, velvoitteensa yhteiskunnalle suorittava suunnitteluyritys).

Kokemus on osoittanut, että laadukkaan sähkösuunnittelun kustannukset ovat kymmenen prosentin suuruusluokkaa sähköurakan kokonaiskustannuksista, hankkeen koosta riippumatta. Näin ollen esimerkkikohteen sähköurakan kustannuksiksi voidaan suuntaa-antavasti arvioida 7000 – 20 000 euroa.

Viitehintoja löydät Hinnasto-sivulta

Milloin minun kannattaa ottaa yhteyttä sähkösuunnittelijaan rakennushankkeeseeni liittyen?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että liian aikaisin et voi olla liikkeellä. Parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen päästään, kun sähkö- ja valaistussuunnittelu toteutetaan rakennuksen arkkitehtisuunnittelun ja LVI-suunnittelun kanssa samaan aikaan.

Arkkitehdin tulee ottaa rakennussuunnittelussa huomioon useita sähköjärjestelmien erityisseikkoja, kuten rakenteisiin piilotetut valaistusjärjestelmät (epäsuora valaistus), teknisten tilojen optimaaliset sijoitukset sekä sähkölaitteiden sijoituksiin liittyvät suositukset/määräykset. Ilman asiantuntevaa ja yhteistyöhaluista sähkösuunnittelijaa nämä seikat saattavat jäädä huomioimatta, ja näin ollen kasvattaa hankkeen kustannuksia, tai vähintäänkin heikentää saavutettavaa lopputulosta.

Kiinteistön lämpö- vesi- ja ilmastointijärjestelmät vaativat sähköä toimiakseen, joten yhteistyötä on tehtävä myös LVI-suunnittelijan kanssa. Mikäli kiinteistön talotekniikka liitetään älykkääseen taloautomaatiojärjestelmään (ohjaus-, säätö- ja mittaussovellukset), yhteistyön merkitys korostuu.

Suunnittelussa joudutaan aina tekemään kompromisseja. Parhaaseen saavutettavissa olevaan lopputulokseen pääset valitsemalla hankkeeseesi osaavat, rakentamisesta aidosti kiinnostuneet ja korkean työmoraalin omaavat rakennus- ja talotekniikkasuunnittelijat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Oikeiden yhteistyökumppanien valinta ei aina ole helppoa, mutta siihen kannattaa oikeasti panostaa. Kunnollinen suunnittelu on kaiken tekemisemme perusta, niin arjessa kuin vapaa-ajallammekin.

 

Sivun alkuun >>

 

 

 

Ota yhteyttä

Kiinnostuitko palveluistamme? Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä.

Tarjouspyynnön voit lähettää sähköpostitse info@eds-group.net

Mikäli Sinulla on jo hallussasi projektiisi liittyviä pohjapiirustuksia tai muuta materiaalia, liitäthän ne mukaan tarjouspyyntösi (pdf- tai dwg- tiedostoina).

Nimi:

Puhelin:

Sähköposti:


Palautteesi:

 
 
sähkösuunnitelma eds

EDS GROUP

Puustellinpolku 25 D 35
00410 HELSINKI
info@eds-group.net
050 400 2489
www.eds-group.net
Y-tunnus: 2518468-6

eds
 
 
 

Copyright © EDS GROUP 2013